Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aki nem veti meg az állati eredetű, telített zsírsavakban gazdag zsírokat, az magas koleszterinszinttel nézhet szembe, ezáltal pedig szív- és érrendszeri panaszokkal - állapította meg a táplálkozástudomány. Diétával azonban lehet ezen segíteni: bizonyítottan csökken például a szívinfarktus esélye.
Hogy számokkal is dobálózzunk: 10 százalékos koleszterinszint-apadás 20-50 százalékkal csökkentheti az infarktus rizikóját, 20-30 százalékos csökkentés pedig 5-9 évvel is megnöveli a várható élettartamot, és nemcsak lelassítja az érelmeszesedés folyamatát, de akár még vissza is fordíthatja azt.
Az elsődleges szabály, amit mindennek kapcsán érdemes a fejünkbe vésni, a következő: a főleg növényeki eredetű, többszörösen telítetlen zsírsavak bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet, az egyszeresen telítetlen csökkenthetik azt, míg az alapvetően állati eredetű telített zsírsavak biztosan növelni fogják.
Íme egy táblázat, mit szabad és mit nem érdemes fogyasztanunk, ha szeretnénk magunkat megkímélni a magas koleszterinszinttől.
AMIT BÁTRAN LEHET |
AMIT NEM KÉNE |
Húsfélék közül: baromfi, marha, borjú, bárány és vadhús sovány részei, miután eltávolítottuk az összes rajtuk fellelhető zsírt. Ezen kívül virsli, krinolin, szafaládé, gépsonka, fehérpecsenye, sonkaszalámi, csirke- és pulykafelvágott, bármilyen hal. |
Húsfélék közül: minden, ami zsíros, plusz liba és kacsa, hurka, kolbász, belsőségek, szalámik. Rántás és zsírban sütés helyett inkább válasszuk a főzés, párolás, grillezés módszereket. |
Tojásból: heti 1-2 darab |
Tojásból: zsíros rántotta, majonéz, tojásból készített ételek |
Zsírok és olajok: növényi olajok, margarin |
Zsírok és olajok: sertés, liba és kacsazsír, vaj és vajkrém, szalonna, tepertő |
Tejtermékek: fél liter tej (1,5% zsírtartalmú), félzsíros túró, kefir vagy joghurt, 20% zsírtartalom alatti sajtok a sovány fajtából |
Tejtermékek: több mint fél liter tej (sűrített vagy zsíros tej pláne), tejszín, tejföl, zsíros sajtféleségek |
Tésztafélék, kenyér: barna, rozs- vagy korpás kenyérből, illetve szójás kenyérből 1 vékony szelet (50 gramm) naponta |
Tésztafélék, kenyér: pékáruk, fehér kenyér, zsemle, kalács, cukor, rizs, marcipán, méz és lekvár, csokoládé, fagylalt, kakaó, mártások |
Zöldségek-főzelékek: minden fajtájuk nyersen vagy főzve, párolva, illetőleg salátának, burgonyából maximum 10 deka. |
Zöldségek-főzelékek: lencse, kukorica, szárazbab, zöldborsó, sütőtök |
Gyümölcsök: citrom, narancs, alma, egres, meggy, málna, görögdinnye, eper, grapefruit, körte, ribizli és ezekből készített, nem cukrozott (vagy édesítőszerrel készített) kompótok |
Gyümölcsök: banán, ananász, szilva, cseresznye, dió, datolya, mogyoró, füge, gesztenye, ringló, őszibarack, szilva |
Italok: bármilyen ásványvíz, tea, kávé, édesítőszerrel elkészített limonádé, energiamentes édesítőszerrel (pl. ciklamat, szacharin, aszpartam) készült könnyű italfélék |
Italok: bármilyen alkohol, illetve a kereskedelemben kapható üdítők |
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A világ legfurcsább diétája
Az optimista ember és a diéta
Hogyan járul hozzá az édesítőszer az elhízáshoz?
Gyakoribb a migrén a kövér gyerekeknél