Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
táplálkozással összefüggő betegségek körében vezető szerepe van a szív-
és érrendszeri betegségeknek, amelyek a halálozás 51%-ért, valamint a
rosszindulatú daganatos betegségeknek, amelyek az összes halálozás
25%-ért felelősek.
Egészségünk megőrzésének egyik
alapvető feltétele a túlzásoktól mentes, változatos, megfelelő energia-
és tápanyagtartalmú helyes táplálkozás. Napjaink leggyakoribb nem
fertőző krónikus betegségei (például a cukorbetegség, érszűkület,
szív-érrendszeri betegségek, bélrendszer daganatai) közel a felére
lecsökkennének, ha kiegyensúlyozottan táplálkoznánk, másrészt a
rendszeres fizikai aktivitás, a helyes stressz-kezelés, és a dohányfüst
mentes életmód lenne a jellemző. Számos kutatás eredményeként
egyértelművé vált, hogy táplálkozási szokásaink döntően befolyásolják
egészségi állapotunkat, megfelelő fejlődésünket. Az egészségmegtartó,
betegségmegelőző táplálkozás egyszerű, megtartása nem igényel nagy
erőfeszítést.
Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása
Naponta
többször fogyasszunk gabonafélékből készült táplálékot, elsősorban a
teljes értékű, korpát is tartalmazó lisztből készült, magvakat is
tartalmazó termékeket. Teljes értékű gabonaféle a gabona magvak
értékeinek megtartásával, teljes kiőrlésű, korpát is tartalmazó
lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszer, táplálék,
valamint a hántolatlan, barna rizs. Őrizzük meg a gabonafélékből
készült ételértékeit, és az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot
és sót, vagy csak igen kis mennyiséget! A helyes táplálkozáshoz
nélkülözhetetlen növényi rost a teljes kiőrlésű lisztből készült
péktermékekben, tésztafélékben, gabonai ipari termékekben található
elsősorban.
Gyümölcsök, zöldségek fogyasztása
Egészségünk
megőrzése érdekében naponta együnk gyümölcsöket és zöldségeket!
Zöldséget minden nap legalább kétszer, gyümölcsöt naponta háromszor
fogyasszunk. A zöldségek és a gyümölcsök kulcsfontosságú szerepet
játszanak a betegségek elleni védelemben, és az egészséghez
nélkülözhetetlen a normál bélműködés fenntartásában.
A legtöbb ember, köztük a fiatalok is, jóval kevesebb
gyümölcsöt és zöldséget esznek, mint az kívánatos lenne. A gyümölcsök
és zöldségek olyan lényeges vitaminokat és ásványi anyagokat, rostot és
egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek. Vannak
olyanok, amelyek gazdag karotin (látáshoz szükséges) források, mások
C-vitaminban, folsavban (vérképzés) és káliumban (csontképzés)
gazdagok. Hazánkban például különösen a száraz bab és borsó olyan
rostokat és egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak az
egészség szempontjából. A legtöbb gyümölcs és zöldség természeténél
fogva alacsony zsír- és kalóriatartalmú, mégis jól lehet lakni tőlük.
Soknak magas a rosttartalma és legtöbbjüknek az elkészítése is nagyon
egyszerű. Részesítsük előnyben az egész vagy darabolt friss gyümölcsöt
és zöldséget, mivel a fagyasztott, a konzerv és a szárított termékek
már kevesebb vitamint tartalmaznak. Ne csak a nagyobb étkezések
alkalmával fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, hanem iktassuk be
ezeket a kis étkezéseinkbe is! Ha nassolni támad kedvünk, válasszunk inkább gyümölcsöt, mint édességet!
Tej és a tejtermékek
A
tej és a tejtermékek (például tej, aludttej, kefir, joghurt, tejes
ital, túró, sajt) csoportja igen értékes és fontos része az egészséges
táplálkozásnak. Naponta igyunk tejet és fogyasszunk savanyított
tejtermékeket, mert egészséges! A tej ugyanis nem csak ital, hanem
olyan táplálék, amely többek közt nagy mennyiségben tartalmaz
kalciumot, ami a csontok és fogazat egészséges kialakulásához
elengedhetetlen. Ha a serdülőkor végéig nem épül be a csontokba a
kalcium, később ez pótolhatatlan. A lehetséges következménye a
csontritkulás, ami gyakran vezet később töréshez, vagy
csontelváltozáshoz. A táplálékkal történő kalcium bevitel mennyisége
életkortól, nemtől, a csontok aktuális ásványianyag-tartalmától függ. A
megfelelően összeállított, tejtermékben gazdag, halat, nyers
zöldségeket egyaránt tartalmazó vegyes étrend a kalcium hiányos
csontritkulásos betegségek megelőzésében elsőrendű. Minél idősebb egy
gyermek, annál több kalciumra van szüksége. A kalcium beépüléséhez
szükség van D-vitaminra, tejfehérjére, tejcukorra, foszforra, cinkre,
jódra, B1, B12 vitaminokra is, amik együttesen erősítik az anyagcserét
és az immunrendszert. A 6 éves gyermeknapi szükséglete: 0,8 gramm a 14
évesé 1,2 gramm. A kalcium beépülését a tej és tejtermékek szolgálják
elsősorban, mert tartalmazzák a felszívódáshoz szükséges anyagokat.
Húskészítmények
A
húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be a fiatalok
egészséges táplálkozásában. A hús a fiatalok fejlődése szempontjából
fontos fehérjét és vasat tartalmaz nagy mennyiségben. Együnk
rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve! Az egészséges
táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, együnk halat hetente legalább egyszer!
A folyadékpótlás fontossága
Az
egészséges táplálkozás szerves része a megfelelő mennyiségű, és
minőségű folyadékbevitel, ennek hiánya szintén kóros folyamatokat
indíthat el szervezetünkben. A víz legfontosabb feladata a szállítás. A
tápanyagok víz közvetítésével jutnak be a sejtbe, ott a víz
segítségével hasznosulnak, és a keletkezett végtermékek a víz által
távoznak a sejtből és jutnak a tüdőbe, a bélcsatornába, a vesébe és
kerülnek ki a szervezetből. A napi folyadék szükséglet 2.0-2.5 liter,
általában ennyi folyadékot veszít a szervezet verejtékezéssel,
légzéssel, vizelettel és széklettel. A szükséges folyadékmennyiség
nagyobb részét italokkal pótoljuk, kisebb hányadát ételekkel is
magunkhoz vehetjük. Fontos tudni, hogy nyári hőségben, sportoláskor és
egyes hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó állapotok esetén jóval
több folyadék távozik a szervezetből, és ezt a hiányt fokozott
folyadékbevitellel mielőbb pótolni kell. A folyadék mellett az ásványi
anyagok pótlására is szükség van.
A szomjúság legjobban tiszta ivóvízzel,
ásványvizekkel, gyümölcs-, és zöldséglevekkel, teafélékkel,
tejturmixokkal oltható. Nem szabad elfelejteni, hogy étrendünkben a
leves is fontos folyadék utánpótlási szerepet tölt be, együnk tehát
minél több zöldség- és gyümölcslevest.
Jó tanácsok mindenkinek
1. Naponta
négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges
vagy megterhelő. Egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiséget.
Táplálkozásunk legyen változatos.
2. A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát
növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez,
kenyérkenéshez. Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben
gazdag élelmiszerekből (pl. zsíros húsok), ételekből. Az elhízás
megelőzése érdekében bőségesen fogyasszunk zöldség és főzelékféléket,
zsiradékmentesen, vagy kevés zsiradékkal elkészítve. Az állati eredetű
zsírok helyett inkább növényi eredetűeket (margarin vagy olaj)
használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez!
3. Előre elkészített ételeket vásárlásánál a tájékoztató címke
segítségével válasszuk a telített zsírokban szegény termékeket. A
telített zsírokat tartalmazó ételek gyakori fogyasztása
érelmeszesedéshez vezethet.
4. Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és
tejtermékeket! Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket!
Kerüljük a zsiradékban való sütést!
5. Csökkentsük az ételek sózását, különösen fontos ez a
gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre
kihat. Ne sózzunk, vagy csak igen kevés sóval ízesítsük ételeinket! A
nátriumban gazdag étrend (túlzott sófogyasztás) magasvérnyomáshoz
vezethet.
6. A túlzott cukorbevitel egyes betegségek alapja lehet.
Mértékletesen, ha lehet, csak heti egy-két alkalommal fogyasszunk
süteményt és édességeket. Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag
táplálékok, italok gyakori fogyasztását!
7. Étkezés után mindig mossunk alaposan fogat, hogy megelőzzük a fogszuvasodást!
8.
Törekedjünk az egészséges testtömeg megtartására, illetve
visszaszerzésére! Ezt rendszeres testmozgással és tudatos
táplálkozással érjük el.
9. Mozogjunk többet minden nap!
10. Mutassunk egymásnak jó példát!
(Forrásanyag: www.diet.hu, Pre Medicina "Egészségesebb életmódért" program kiadvány)
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A legjobb diéták 2012-ben!
Fogyókúrás receptek - Rakott káposzta zabpehellyel
Három könnyű, nem hízlaló leves vacsorára
Egészségmegörző program