Diéta: A dió jótékony hatásai - Nemcsak bejglibe!

Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!

Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3768 fő
  • Képek - 185 db
  • Videók - 141 db
  • Blogbejegyzések - 454 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 778 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!

Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3768 fő
  • Képek - 185 db
  • Videók - 141 db
  • Blogbejegyzések - 454 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 778 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!

Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3768 fő
  • Képek - 185 db
  • Videók - 141 db
  • Blogbejegyzések - 454 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 778 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!

Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3768 fő
  • Képek - 185 db
  • Videók - 141 db
  • Blogbejegyzések - 454 db
  • Fórumtémák - 41 db
  • Linkek - 778 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

Kertjeink dísze, útszélek árnyat adó fája a közönséges diófa (Juglans regia). Népies neve kulcsos illetve király dió. Gyorsan növő, hosszú életű fa, amelynek csonthéjas termését fogyasztjuk. Perzsiából és Közép-Ázsiából származik, görög-római közvetítéssel került Európába. Magyarországon leginkább Szabolcs-Szatmár és Zala megyében termesztik, de ártereken, szőlők mezsgyéin, kiskertekben az egész országban sűrűn előfordul. Három legismertebb fajtája az alsószentiváni, a milotai és a tiszacsécsi. Kedveltebbek a könnyen törhető ("papírhéjú"), nagy szemű fajták. Elsősorban a megérett, száraz, csonthéjas termését használják fel, de különleges csemege készíthető az éretlen zölddióból is. A gyógynövénytárak is számon tartják, nemcsak jótékony élettani hatású termése miatt, hanem mert levelét, olaját is felhasználják különböző betegségek kezelésére.

 

Valóságos kincsestára az értékes tápanyagoknak, vitaminoknak. Fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják magas energiaértéke (651 kcal/ 100 gramm), és A-, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma miatt. Ásványi anyagai közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Újabb kutatások szerint napi 50 gramm dióbél elfogyasztása hatékonyan véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.

 

network.hu

Elsősorban nyersen ajánlható a fogyasztása, így épségben megmaradnak benne hasznos tápanyagai. Joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve, salátába, süteményekbe téve, akár durván darabolva, akár finomra darálva kiválóan felhasználható. Dr. Oláh Andor természetgyógyász klasszikus receptje lesoványodott, lábadozó betegeknek korpás kenyérszeletet ajánl mézzel megkenve és darált dióval meghintve. Hasonló erősítőszer lehet egy pohár gyümölcslé néhány evőkanál darált dióval és egy teáskanálnyi mézzel dúsítva. Magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen kis mennyiséget ajánlatos fogyasztani belőle, nehogy elhízáshoz vezessen. Száraz, hűvös helyen tárolandó, lehet héjasan és megtisztítva is tartani otthon, de tudni kell, hogy a dióbél hamarabb avasodik. Előfordulhat, hogy egyesek nyelvén, száj-nyálkahártyáján kellemetlen viszketést okoz. A zölddióból befőtt, likőr készíthető.

 

A dióbél fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. A diófa leveléből készült tea emésztési zavarok, bélhurut, és bélférgesség ellen jó, magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják. Külsőleg bőrkiütések, gombás fertőzések ellen alkalmazzák a főzetéből készült borogatást, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A dióolaj kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére, jellegzetes aromája miatt. Diószüretkor ajánlatos kesztyűt húzni, mert a dió burkában, a kopácsban lévő festékanyag lemoshatatlanul elszínezi a bőrünket. Ha mégis megtörténik, citromos ledörzsölés halványíthatja el.

 

A dió latin neve, a Juglans regia valószínűleg római megnevezéséből származik, ahol "Jupiter makkjaként emlegették (Jovins Galans). A középkor századaiban a kolduló szerzetesek tarisznyájába szívesen tették, mert viszonylag kis mennyiségű dió is elég volt az életben maradásukhoz. Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács), és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a magbelet borító éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják.

 

Címkék: dió erősítőszer fogyókúra karácsony koleszterinszint természetgyógyászat tápanyag vitamin

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Dobos Gyöngyike üzente 11 éve

egy csapott evőkanál teát leforrázol 2,5dl vízzel letakarod és 10-15perc múlva leszűröd nem ajánlatos fém szűrőt használni hozzá .Éh gyomrra kell elfogyasztani kortyolgatva inni vagy torok fájás esetén gargalizáni vele

Válasz

Pém János üzente 14 éve

Tema nagyon jo es erdekes.Kerdesem: Hogy kell kesziteni teat diofa levelbol.?/oszetetel/

Koszonom valaszat.

Válasz

Farkas Éva üzente 14 éve

bizony,hogy az!

Válasz

Lőrincz Ernőné üzente 14 éve

örülök, hogy még egészséges is, mert nagyon szeretjük

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hónapja itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu