Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A 21. században már nem beszélhetünk szigorú étkezési formákról, csakis étkezési stílusokról. Nincs egyetlen ideális diéta, az evés személyes, és egyéni igényeinkhez, anyagcserénkhez, génjeinkhez igazodik. Mindenki másként eszik, ezt bizonyos irányzatok már régóta tudják, az ajurvédikus táplálkozás például mindig az egyén adottságain alapul. Mindenkinek más a belső kémiája. Annyi azonban bizonyos, hogy mindannyiunknak sokkal több természetes állapotában meghagyott ennivalóra lenne szükségünk, frissen fogyasztva, sok zöldségre, gyümölcsre, magokra. Ezek ellátják a szervezetünket például antioxidánsokkal. Ezen túl azonban nagy személyes szabadságot élvezünk.
Annyi bizonyos, hogy a legjobban bevált anti-ageing recept a kis adag ételek fogyasztása. A nem túl bőséges étkezés előnyei a lassabb öregedés, a korral járó betegségek kialakulásának kisebb rizikója, a hatékonyabb immunrendszer, az agyteljesítmény romlásának kisebb esélye és az erősebb izomzat.
Makrobiotika
Amikor a természetes étkezés mozgalma beindult, ennek egyértelműen a makrobiotika volt a mozdonya. Követőit lenyűgözték az olyan különleges hozzávalók, mint a kuzu (japán hüvelyesből készült kivonat) vagy a mizo (fermentált szójatermék), ami a dolgot egyébként kissé idegenné teszi a nyugati ember számára. A táplálék összeállítása során a kozmosz alapvető erőit kell figyelembe venni: a jin kitáguló és lazító, a jang összehúzó és aktivizáló. Ez a világ két pólusa, két ellentétes erő, amely az ételekben is visszatükröződik.
A jin-jang szempontból jól kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak segít megtartani az életerőt, hanem gyógyító hatású is lehet bizonyos betegségek esetén. A jótékony erőt főleg a gabonaféléknek és az erjesztett táplálékoknak tulajdonítják.
Antropozófikus táplálkozás
Szintén spirituális ihletettségű, a táplálkozás annak a megismerési folyamatnak a része, amely magasabb világok felismeréséhez visz közel. Alapvetően biodinamikus vegetáriánus módszer ez, amelyben a fő szerepet a gabonafélék, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek játsszák, és igen kevés hús. Az élelmiszereknek mindig különleges erejük van, állítja Rudolf Steiner, az antropozófia megteremtője.
Mazdaznan-táplálkozás
A „magasabb emberi léthez” vezető utat mutatja meg a Mazdaznan-táplálkozás, amelynek jelszava: Imígyen szóla Zarathustra. A vallásalapító i. e. 1000 és 500 között élt a mai Kelet-Irán területén. Ősi életbölcsességét Ott Hanisch elevenítette fel jó száz évvel ezelőtt. Ennek középpontjában a lehetőleg egyszerű, természetes állapotában meghagyott táplálkozás áll, valamint a tudatos légzés.
Maga az evés több mint csak materiális létfenntartás: ideális esetben a növekvő megvilágosodás és tisztaság cselekedete. Az elvi alapját a vegetáriánizmus képezi (ovo-lakto), amelyben ugyanakkor a zöldség adja ki az elfogyasztott táplálékok kétharmad részét. Fontos szempont még a mértékletes táplálkozás is, valamint a tudatos lemondás az élvezeti szerekről. Ehhez jön még egyfajta különleges mélylégzés. Mindez aktivizálja a vérkeringést és elősegíti a tisztulást.
A nyersétel-diéta
A nyerskoszt-fogyasztók arra esküsznek, hogy csak természetes állapotukban meghagyott termékeket szabad enni. Mivel a módszer meglehetősen szigorú, népmozgalom aligha válik belőle. Az étlapon friss zöldnövények állnak, trópusi gyümölcsök, diófélék és egyéb egyszerű, könnyen fogyasztható termékek. A módszer célja a teljes megtisztulás, és komoly mozgásprogram egészíti ki.
A Déli-part diéta
A South-Beach-Diet, azaz a Déli-part diéta, dr. Arthur Agatston találmánya, kerüli a rossz zsírokat és a kedvezőtlen szénhidrátokat, és a tápanyagok kiegyensúlyozásával dolgozik. A szénhidrátok kerülése nem jelenti feltétlenül az ész nélküli hús- és zsírfogyasztást, ezt bizonyítja például a dr. Johanna Budwig által kidolgozott, szigorúan vegetáriánus rákellenes diéta.
Az alacsony szénhidráttartalmú diéták listáját gyarapítja még a Sears-féle táplálkozás (kevés szénhidrát, értékes zsírok, sok fehérje), vagy a Cooley-diéta (kevés szénhidrát, kevés zsír, sok fehérje). A Scarsdale-diéta is kevés szénhidrátot és zsírt tartalmaz, ezzel szemben viszonylag sok fehérjét, valamint zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű lisztből készült kenyeret.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
3 karácsonyi wellness édesség
6+1 tipp, hogy decemberben is tartani tudd a diétádat
Életkorod szerint ez a diéta felel meg neked leginkább
Íme, a három órás diéta!