Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Diéta Klub közösségi oldalán!
Téged is érdekel a fogyás? Klikkelj és máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz. Csak bátran előre a súlyleadás ösvényein! :)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Diéta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
4 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.
Lehet egészen rendben van a felszolgált menü a repülőn, sőt a neves légitársaságok az első osztályon kifejezetten figyelnek az ételek minőségére. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégsem ízlik az ott feltálalt ebéd, vagy vacsora.
Érzékeinket jelentősen befolyásolják például a kabin körülményei. Az alacsony nyomás, a száraz levegő és a hajtóművek állandó zúgása, és van, akinél a túlzott félelem a repüléstől, azaz egy jó adag stressz befolyásolja az étkezés minőségét. És ebben az esetben az étel elfogyasztásához nem társul feltétlenül pozitív élmény. Ezen túlmenően a magasság eltompítja az érzékeinket, és szervezetünk az ingerekre nem úgy reagál, mint a földön.
Az étel ízét az is befolyásolja, hogy a fogások mennyi időt töltöttek a logisztikai láncon belül, mielőtt az utas elé kerültek. Néha nagy távolságot tesznek meg, majd újra melegítik, hogy útközben felszolgálhassák a stewardessek. Ezek mindenképpen rontanak az élvezeti értékből.
Gordon Ramsay, a sztárséf például nem tudta megenni, amit a gépen szolgáltak fel. Azt mondja, hogy tíz évig dolgozott légitársaságoknál, tehát tudta, hol készült az étel, és mennyi ideig tartott, mielőtt a fedélzetre került, azaz semmi gond nem lehet vele, mégsem tudta élvezettel elfogyasztani. Időközben azonban sok séf dicsérni kezdte az egyes társaságok járatain felszolgált ételeket. A jelenleg legsikeresebb séf, a sok Michelin csillaggal rendelkező francia Alain Ducasse például a japán All Nippon Airways menüiért rajong, Heston Blumenthal, a kísérletező angol séf pedig az ausztrál Qantas fogásait csodálja.
Tekintettel arra, hogy a repülés során érzékelésünk megváltozik, a szakácsok erőteljesebben ízesítik a felszolgált ételeket, hogy azok ne tűnjenek egyhangúnak, és a fedélzeten is ízletesek legyenek. Egyes légitársaságok különösen nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy megismerjék a repülés közbeni ízérzékelést, és például szimulátor kabinban végeznek kísérleteket, hogy kiderítsék, hogyan kell az ételeket elkészíteni speciálisan a repülőgépek fedélzetére. Az egyik ilyen szimulátor, amelyet több légitársaság is igénybe vesz, Szingapúrban található.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Levegő-diétán él a lány, aki azt állítja, három hónapig bírja szilárd étel nélkül
Mi is ez az ősi regeneráció?